Σήμερα είναι::

Ελβετία

Αναρτήθηκε από: 0

Θα ξεκινήσω ως εξής:

 • μακάρι όλοι να μπορούσαν να μείνουν στην χώρα τους και να μην αναγκάζονταν να ξενιτευτούν για δουλειά παρά να έφευγαν από αυτή μόνο για την απόκτηση εμπειριών, γνώσεων, αναμνήσεων και νέων φίλων,
 • ότι σαν την Ελλάδα δεν πρόκειται να βρείτε πουθενά,
 • ότι αν νομίζετε πως μπορείτε να διασφαλίστε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για σας και την οικογένεια σας στην Ελλάδα, τότε, παλέψτε το.

Πέρα λοιπόν από τα ευχολόγια… για την Ελβετία

…μένω στην Ελβετία από το 2011, σχεδόν 3 χρόνια, πρώτα στην Λωζάννη και τώρα στην Ζυρίχη οπότε έχω μια σχετική δυνατότητα να αποτυπώσω την κατάσταση στη χώρα.

Ελβετία – Γενικά

Η Ελβετία είναι μια πολύ καλή χώρα για να ζείς ή να εργάζεσαι, και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσης έχοντας εμπειρία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από Αμερική.

Το κλίμα είναι καλύτερο από χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία και φυσικά από τις σκανδιναβικές χώρες.

Εδώ μιλάνε γλώσσες που χρησιμοποιούνται στην Κεντρική Ευρώπη (Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Αγγλικά).

Η εγκληματικότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, υπάρχει σταθερότητα, γενικά δεν υπάρχουν διακρίσεις -μια και δύσκολα θα βρεις Ελβετο-Ελβετό. Οι περισσότεροι Ελβετοί είναι πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες από άλλες χώρες.

Θεωρώ απόδειξη ότι εδώ είναι καλύτερα από άλλες χώρες το ότι Αμερικάνοι, Βρετανοί και Γερμανοί που έρχονται εδώ δεν θέλουν να φύγουν και φροντίζουν να μείνουν μόνιμα. Οι Αμερικάνοι μένουν κυρίως για την ασφάλεια, οι Γερμανοί γιατί προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μιζέρια και τη φτώχεια της Γερμανίας, οι Άγγλοι, φαντάζομαι, όπου αλλού και να πάνε ευτυχισμένοι θα είναι.

Η Ελβετία είναι ίσως η τελευταία δημοκρατία

Η κεντρική εξουσία δεν ελέγχει τα πάντα, όπως γίνεται στις χώρες της ΕΕ, αλλά τα καντόνια/περιφέρειες και οι δήμοι έχουν αρκετή αυτονομία. Ο πολίτης έχει δικαίωμα, μέσω δημοψηφίσματος να προτείνει νόμους, όπως και να ζητήσει την απόσυρση νόμου που πέρασε είτε η κεντρική εξουσία είτε η περιφέρεια ή ο δήμος.

Τελευταία, η χώρα δέχεται αρκετές πιέσεις από την ΕΕ και την Αμερική για την κατάργηση πολλών ελευθεριών και δικαιωμάτων, αντίστοιχα με ό,τι έγινε για παράδειγμα με εμάς, και οι απλοί πολίτες αντιστέκονται αν και βλέπουν την κεντρική εξουσία να τους προδίδει.

Στην Ελβετία, οι Γερμανόφωνοι είναι περισσότεροι, δεύτεροι έρχονται οι Γαλλόφωνοι, που κατοικούν στο νοτιοδυτικό κομμάτι της χώρας στα σύνορα με την Γαλλία, και τρίτοι οι Ιταλόφωνοι, που κατοικούν στο νότο στα σύνορα με την Ιταλία.

Γενικά, οι Ελβετοί είναι της ποιότητας και όχι της ποσότητας.

Είναι φιλικοί και αν μπορούν αποφεύγουν τις συγκρούσεις.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το πόσο συμμετέχουν στην Δημοκρατία. Συζητούν κάθε επερχόμενο δημοψήφισμα και επιλέγουν πάντα με κριτήριο το γενικό καλό. Για παράδειγμα, πρόταση για αύξηση των διακοπών κατά μια εβδομάδα δεν πέρασε γιατί σκέφτηκαν ότι μπορεί να έκανε κακό στις εταιρίες και στην οικονομία γενικότερα.

Σχολεία

Στις περισσότερες οικογένειες δουλεύει ο ένας μόνο και ο άλλος, συνήθως η γυναίκα, φροντίζει τα παιδιά. Σε αυτό τους ωθεί και το σύστημά τους που είναι φτιαγμένο έτσι ώστε η μητέρα να μένει στο σπίτι: το σχολικό πρόγραμμα είναι τέτοιο ώστε τα μαθήματα σταματάμε το μεσημέρι για να πάνε τα παιδιά σπίτι για φαγητό. Επίσης στις μικρές τάξεις δεν έχουν μάθημα την Τέταρτη, και σε επόμενες τάξεις το απόγευμα της Τέταρτης.

Τα σχολεία είναι πολύ καλά εξοπλισμένα και δωρεάν από την ηλικία των 4 ετών. Για παιδιά κάτω των 4 κοστίζουν ακόμη και τα δημόσια περίπου 2.500 το μήνα. Αν αποφασίσει κάποιος να στείλει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο πρέπει να υπολογίζει 1.000-2.500 φράγκα το μήνα ανάλογα με την περιοχή.

Επίσης υπάρχουν πάρα πολλά ιδιωτικά που κοστίζουν από 30.000 – 60.000 το χρόνο.

Μετεκπαίδευση

Η Ελβετία έχει δύο πασίγνωστα πολυτεχνεία:
http://www.ethz.ch/en.html Πολυτεχνείο Ζυρίχης
http://www.epfl.ch/ Πολυτεχνείο Λωζάννης (πήραν πρόσφατα το Human Brain Project)

Τελευταία έχει έρθει απίστευτα μεγάλος αριθμός φοιτητικών για μεταπτυχιακό. Η ελπίδα των περισσοτέρων είναι ότι αφού τελειώσουν το μεταπτυχιακό και ξεκινήσουν την πρακτική, θα τους προταθεί μια μόνιμη θέση -κάτι που γίνεται συχνά αν είσαι καλός και δείξεις ζήλο.

Οι υποψήφιοι διδακτορίες πληρώνονται 5.000 φράγκα το μήνα, περίπου 3.000 φράγκα καθαρά μετά τις εισφορές, χρήματα τα οποία είναι αρκετά για να ζει κανείς εδώ.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται, υπάρχουν και Ελληνικοί φοιτητικοί σύλλογοι που κάνουν παρά πολύ καλή δουλειά.

Άδεια διαμονής

Σαν Έλληνας μπορείς να έρθεις στην Ελβετία χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες. Η Ελβετία έχει ειδική σύμβαση με την ΕΕ που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση και εγκατάσταση για εργασία κατοίκων των 12 ιδρυτικών χωρών της ΕΕ που τυχαίνει να είναι η Ελλάδα.

Για τους κατοίκους των υπόλοιπων χωρών τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα.

Για την Ελβετία ισχύει περίπου ό,τι και γενικότερα στην ΕΕ. Δηλαδή, έχεις 3 μήνες περιθώριο να καθίσεις στην χώρα χωρίς να δηλωθείς. Μετά από αυτό το διάστημα όμως πρέπει να δηλωθείς στον δήμο και να αποκτήσεις ασφάλεια υγείας η οποία είναι ιδιωτική, όπως και οι περισσότερες υπηρεσίες στην χώρα.

Αν έρθει ένας από την οικογένεια, τότε αρκεί μια απλή αίτηση για την μεταδημότευση αργότερα όλης της οικογένειας.

Οικοσκευές

Μπορείς να μεταφέρεις αφορολόγητα την οικοσκευή σου μέσα σε 12 μήνες από την πρώτη εγγραφή στην χώρα. Το κόστος είναι μηδενικό. Αν ο/η σύζυγος έρθει αργότερα έχει 12 μήνες για να φέρει στην χώρα τα αντικείμενα της οικογενείας (έπιπλα ρούχα συσκευές).

Αυτοκίνητο

Για το αυτοκίνητο ισχύει το ίδιο, δηλαδή μέσα σε 12 μήνες μπορείς να αλλάξεις πινακίδες. Πληρώνεις μόνο το κόστος των πινακίδων της κάρτας καυσαερίων και του ΚΤΕΟ συνολικά κάτω από 500 CHF. Η ασφάλεια αυτοκινήτου κοστίζει περίπου όσο και στην Ελλάδα. Τα διόδια για την χρήση των εθνικών οδών πληρώνονται εφάπαξ το έτος και αυτήν την στιγμή κοστίζουν 45 CHF το χρόνο.

Γενικά το κόστος του αυτοκινήτου είναι φτηνότερο εδώ από ότι στην Ελλάδα (φόροι, καύσιμα και στάθμευση). Για παράδειγμα στην Λωζάννη πληρώνεις στο χώρο στάθμευσης εμπορικού κέντρου στο κέντρο της πόλης περίπου 1-2 CHF την ώρα. Η συντήρηση όμως κοστίζει, όπως και κάθε υπηρεσία. Να προσθεσω εδω οτι η σταθμευση ειναι πιο ακριβη στην Ζυριχη απο την Λωζάννη αλλά πάλι ακομη δεν μου ετυχε να πληρωσω 10 Ευρω την ωρα που πληρωνα στην Θεσσαλονικη τις καλές μέρες.

Το δίπλωμα αλλάζει επίσης μέσα σε 12 μήνες από την ημερομηνία εγγραφής σου στο δήμο. Αν δεν το αλλάξεις μετά από 12 μήνες πρέπει να δώσεις εξετάσεις για να βγάλεις Ελβετικό δίπλωμα καθώς απαγορεύεται να κυκλοφορείς με ξένο δίπλωμα.

Κόστος ζωής γενικά

Το κόστος ζωής είναι σχετικά μεγάλο και για το μεγαλύτερο μέρος αφορά στην κατοικία, στα ασφάλιστρα, στο φαγητό και στα σχολεία για την περίπτωση που σκέφτεσαι να στείλεις τα παιδιά σου σε ιδιωτικό –κάτι που μπορεί να καταλήξει αναγκαίο. Η έξοδος (εστιατόρια κτλ) είναι πάρα πολύ ακριβή, και ακόμη και οι Ελβετοί την αποφεύγουν. Συνήθως έξω θα βρεις εργένηδες ή ζευγάρια χωρίς παιδιά, ενώ οι οικογενειάρχες με παιδιά συνήθως τις αποφεύγουν.

Ειδικά για τη Ζυρίχη και τη Γενεύη που γνωρίζω, είναι οι πιο ακριβές πόλεις.

Ασφάλεια υγείας

Για την ασφάλεια υγείας ισχύει το 2μήνο από την ημέρα εγγραφής. Αν σκέφτεσαι να μείνεις στη χώρα για πάνω από 2 μήνες πρέπει να αποκτήσεις μια τοπική ιδιωτική ασφάλιση. Δεν υπάρχει κρατική ασφάλεια. Και μην νομίζετε ότι μπορείτε να το καθυστερήσετε για να γλυτώσετε χρήματα γιατί βάση του νόμου η ασφαλιστική εταιρία έχει δικαίωμα να ζητήσει τα ασφάλιστρα αναδρομικά από την ημέρα που εγγραφήκατε στην χώρα και οι περισσότερες εταιρίες κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος. Όμως υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για φοιτητές και τιμές. Η Ελβετία δεν δεχεται την μπλε κάρτα από την Ελλάδα (που σου δινει και το ΤΣΜΕΔΕ), επειδή τα Ελληνικά ταμεία δεν πληρώνουν, οπότε αν σκέφτεστε ακόμη και μια απλή επισκέψη θα συνιστούσα μια απλή ασφάλεια, ακόμη και από αυτές που προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρίες μια και η περιθαλψη είναι εξαιρετικά ακριβή και ένα απλό ατύχημα μπορεί να σας χρεοκοπήσει κυριολεκτικά.

ΤΣΜΕΔΕ

Για την Ελβετία ισχύει ότι και στην υπόλοιπη ΕΕ. Ισχύει η αποφυγή διπλής ασφάλισης άρα με το που ξεκινήσετε την εργασία, συμπληρώνετε ένα έντυπο το οποίο παραδίδεται σε μια υπηρεσία εδώ και το προωθούν στο Υπουργείο Εργασίας στην Ελλάδα το οποίο αναλαμβάνει την επικοινωνία με το ΤΣΜΕΔΕ. Αν επιστρέψετε στην Ελλάδα πρέπει να συνεχίσετε να πληρώνεται εκτός και αν προχωρήσετε σε ολική διαγραφη. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να ξεγραφτείτε από το Τ.Ε.Ε. Σε περίπτωση που δεν ξαναγυρίσετε στην Ελλάδα το ΤΣΜΕΔΕ βάση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας πρέπει να σας δώσει αναλογική σύνταξη σύμφωνα με τα χρόνια που πληρώσατε το οποίο δεν ισχύει αν μένετε στην Ελλάδα. Για παραδειγμα αν εχετε πληρώσει 10 χρόνια και σταματήσετε να πληρώνεται με το ισχύον σύστημα χάνεται τις εισφορές σας. Αν όμως εχετε μετοικήσει στο εξωτερικό τότε παίρνετε (Πλήρης Σύνταξη/Συνολικά χρόνια που απαιτουνται) * χρονια εισφορών.

Φορολογικά

Η φορολογική κλίμακα διαφέρει πάρα πολύ από καντόνι σε καντόνι και από δήμο σε δήμο, και ενώ μπορεί οι κλίμακες να φαίνονται αρχικά χαμηλές, στην πράξη στην Ελβετία εφαρμόζεται η αρχή «του πληρώνεις ό,τι χρησιμοποιείς». Επίσης από την στιγμή που θα μένεις εδώ πρέπει πλέον να δηλώνεις όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία σου καθώς και το εισόδημα που βγάζεις από οπουδήποτε. Πληρώνεις φόρο για το εισόδημα που βγάζεις στην Ελβετία και εισόδημα εκτός Ελβετίας από άλλες δραστηριότητες όπως: αμοιβές, μισθοδοσίες, μερίσματα, τόκους (άρα δεν δηλώνεις τους τόκους για χρήματα στο εξωτερικό πλέον στην Ελληνική Εφορία) κτλ.

Το εισόδημα από ακίνητα δηλώνεται πάντα στην χώρα που βρίσκεται το ακίνητο. Οπότε αν έχεις κάποιο διαμέρισμα ή κατάστημα στην Ελλάδα που το μισθώνεις θα πρέπει να δηλώσεις τα μισθώματα στην Ελληνική φορολογική δήλωση και εκεί θα πληρώσεις φόρο για αυτά. Όμως βάση νόμου πρέπει να τα δηλώσεις και στην Ελβετία. Δεν πληρώνεις φόρο για τα εισοδήματα αυτά, θα αλλάξουν όμως την φορολογική σας κλίμακα καθώς προστίθενται στο εισόδημα σας και αποφασίζεται η φορολογική κλίμακα.

Η Ελβετία έχει επίσης φόρο περιουσίας. Έτσι, όλη η κινητή και η ακίνητη περιουσία αθροίζεται και βγαίνει ένας φόρος που πρέπει να πληρώσετε.

Η φορολογική κλίμακα έχει πολλά περισσότερα κλιμάκια και το σύστημα είναι τόσο καλά ρυθμισμένο που αν ανέβαζαν 1-2 μονάδες τον φόρο πολλά νοικοκυριά θα πέφτανε έξω. Οπότε, όπως βλέπετε, αυτά περί φορολογικού παραδείσου είναι μάλλον παραμύθια.

Στην πράξη το πλεονέκτημα της χώρας είναι το σταθερό φορολογικό σύστημα που δεν αλλάζει όπως στην Ελλάδα κάθε βδομάδα και δεν έχουν αναδρομικούς φόρους, αντίθετα είναι το ίδιο εδώ και πολλά χρόνια.

Οι φόροι είναι πιο ακριβοί στα Γαλλόφωνα καντόνια χωρίς βέβαια να μπορώ να καταλάβω γιατί μια και δεν βλέπω περισσότερες παροχές, όπως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πληρώνουμε φόρους στην Ελλάδα μια και όλα τελικά τα πληρώνουμε από την τσέπη μας.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά από καντόνι σε καντόνι μέχρι και 4 φόρες αν πιάσεις τη χαμηλότερη και την ψηλότερη φορολογική κλίμακα. Για παράδειγμα, ο φόρος στην Ζυρίχη είναι περίπου 12% και στην Λωζάννη 19% για περίπου 100.000. Επίσης τα ασφάλιστρα για την περίθαλψη είναι περίπου 10-20% πιο ακριβά στο Γαλλικό κομμάτι.

Γενικά, αν σε ένα δήμο οι φόροι είναι χαμηλοί συνήθως οι υπόλοιπες υπηρεσίες είναι πιο ακριβές, τα ενοίκια κτλ. μια και αυτοί που έχουν μεγάλο εισόδημα προσπαθούν να μένουν σε δήμους με χαμηλή φορολογία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβαινουν οι τιμές στην περιοχή αυτή

Οι μόνιμοι κάτοικοι πληρώνουν το φόρο αφού συμπληρώσουν την δήλωση και γίνει εκκαθάριση.

Για τους ξένους, όπως εμάς, ο φόρος παρακρατείται από τον μισθό ακριβώς όπως γίνεται στην Ελλάδα. Αν έχεις μισθό πάνω από 120.000 CHF το χρόνο έχεις υποχρέωση να συμπληρώσεις δήλωση ή αν αποθηκεύεις σε συνταξιοδοτικά αποταμιευτικά προγράμματα έχεις δικαίωμα απαλλαγής και για αυτό καλό είναι να συμπληρώσεις δήλωση.

Στις κρατήσεις του μισθού συμπεριλαμβάνονται: η εθνική σύνταξη, το ασφαλιστικό σου, το συνταξιοδοτικό και το ταμείο ανεργίας. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινήσεις με μια χαμηλή φορολογική κλίμακα αλλά, τελικά, μη παραξενευτείς όταν το 40% του μισθού σου φύγει σε διάφορες εισφορές και ταμεία.

Ασφάλεια

Στην Ελβετία ασφαλίζουν τα πάντα. Γενικά είναι υποχρεωτικές

 • η ασφάλεια υγείας,
 • η ασφάλεια αστικής ευθύνης (personal liability) που είναι για να καλύψεις ζημίες που μπορεί να προκαλέσεις προς τρίτους και απαιτείται για να μισθώσεις διαμέρισμα,
 • η ασφάλεια αυτοκινήτου
 • η ασφάλεια ποδηλάτου, αν και συνήθως μπορεί να σε καλύπτει και η ασφάλεια αστικής ευθύνης και νομιζω τελευταια και επισημα καλυπτεται απο την ασφαλεια αστικης ευθυνης.

Τηλεπικοινωνίες

Στην κινητή τηλεφωνία κορυφαίες είναι 3 εταιρίες:

 1. Swisscom, ο αντίστοιχος ΟΤΕ, πολύ πιο ακριβός από τους υπόλοιπους, τον προτιμούν όμως οι Ελβετοί.
 2. Orange, πολύ καλά πακέτα ειδικά για φοιτητές για αυτό και σε πόλεις με πανεπιστήμια και πολυτεχνεία κυριαρχεί ανάμεσα στον νεανικό κόσμο και όχι μόνο.
 3. Sunrise, με εξίσου καλές προσφορές

Επικοινωνία με Ελλάδα

Για την επικοινωνία με την Ελλάδα εχετε τις εξής επιλογές

 • Skype , oovoo, hangouts, mesenger ή κάποιο άλλη Voip εφαρμογή.
 • http://www.viva.gr/numbers αποκτήστε ένα Ελληνικό νούμερο στο οποίο οι δικοί σας μπορούν να σας καλούν με αστική χρέωση. Επίσης μπορείτε να καλείτε και εσείς με σχετικά χαμηλές χρεώσεις. Καλύτερη εφαρμογή για Android, CSipSimple.
 • Κάποιες εταιρίες προσφέρουν voip με δωρέαν χρεώσεις προς σταθερα Ελλαδος εναντι συνδρομήςπ.χ. Orange, voipDiscount κ.α.

 

Τηλεόραση

Για την τηλεόραση είναι υποχρεωτικό να πληρώσεις το Τελος για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο ακόμη και αν δεν εχεις τηλεόραση αν διαθέτεις ηλεκτρονική συσκευή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τηλεόραση, π.χ. κινητό, πινακίδα, φορητό Η/Υ. Το τελος ειναι περιπου 500 φραγκα. Αν τωρα θελεις να δεις τηλεοραση πρέπει να πληρώσεις συνδρομή μια και το σήμα είναι καλωδιακό. Συνήθως υπάρχουν εταιρίες που σου παρέχουν πακέτο τηλέφωνο, διαδίκτυο, τηλεόραση. Μερικοί δήμοι επιβάλουν ένα επιπλεον τέλος για την τηλεόραση, περίπου 300 φραγκα επιπλέον. Για όσους ενδιαφέρονται η Nova έχει σήμα εδω πέρα όπως και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Δεν το δοκίμασα αλλά αυτό σύμφωνα με την κάλυψη του δορυφόρου. Αρά θα πορουσε κάποιος να παρει 3play από forthnet και να φερει τον εξοπλισμό και την κάρτα μαζί του.

Διαδίκτυο

Μπορείς να αποκτήσεις είτε μέσω ADSL, CABEL, FIBER, 3G, 4G ανάλογα που μένεις και τι προσφέρεται στην περιοχή σου.
Ο απόλυτος ιστοχώρος να επισκεφθείς στο διαδίκτυο είναι το: http://en.comparis.ch/

όπου εδώ θα συγκρίνεις φορολογία ανά περιοχή, τιμές για ασφάλεια υγείας, αυτοκινήτου, αστικής ευθύνης κ.α..

Αγορά

Τα μεγάλα σουπερμάρκετ στην Ελβετία είναι οι δύο αλυσίδες Migros και Coop και έχουν τις ίδιες τιμές παντού. Αυτές οι δύο εταιρίες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς αφού έχουν ενδιαφέροντα σε πολλούς τομείς.

Υπάρχουν επίσης τα Lidl, Aldi και Denner. Άλλες αλυσίδες είναι τα Jumbo, Obi (εργαλεία), Lippo, IKEA, Conforama (έπιπλα, οικιακός εξοπλισμός), MediaMarkt, InterDiscount, Fust, (ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές) και πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα (Digitec, Microspot κ.α.).

Γενικά με εξαίρεση τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που είναι (2-5 φορές) πιο ακριβά και το κρέας (3-10 φορές) τα υπόλοιπα πράγματα ρούχα είναι σε λογικές τιμές. Τα ηλεκτρονικά είναι πιο φτηνά και έχουμε αρκετές φορές βρει ρούχα στις εκπτώσεις για εμας και το παιδί σε τιμές καλυτερες από Έλλαδα.
Για να συγκρίνεις τιμές σε ηλεκτρονικά καταστήματα: www.toppreise.ch

Κατοικία

Στην Ελβετία ισχύει το εξής: δε διαλέγεις σπίτι, το σπίτι σε διαλέγει.

Τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά. Στην περιοχή της Λωζάννης όπου έμενα τα τελευταία 2 χρόνια τα ενοίκια διπλασιαστήκαν σε αυτό το διάστημα. Αν μένεις έξω από την πόλη τα ενοίκια μπορεί να είναι λίγο χαμηλότερα. Στην περιοχή της Ζυρίχης οι επιλογές είναι περισσότερες αλλά και αυτοί που ψάχνουν είναι περισσότεροι.

Γενικά ισχύει το εξής: ψάχνεις στις αγγελίες, μετά πρέπει να επισκεφτείς το διαμέρισμα την προκαθορισμένη ημέρα και ώρα μαζί άλλους 100-200, και παραλαμβάνεις την αίτηση για το διαμέρισμα. Αν σε ενδιαφέρει το διαμέρισμα την συμπληρωνεις και επισυναπτεις αντίγραφο της άδειας παραμονής, μισθοδοσία τελευταίων 3 μηνών ή αντίγραφο συμβολαίου, αντίγραφο της ασφάλειας αστικής ευθύνης και τα στέλνεις στο μεσιτικό γραφείο ή στον ιδιωκτήτη αν ειναι είναι ιδιωης. Υπολόγιζε τουλάχιστον 30-60 επισκέψεις πριν σου προσφέρουν κάποιο διαμέρισμα, δηλαδή κάνα μήνα- 2μηνο ψάξιμο.

Οι περισσότεροι μένουν μακριά από το κέντρο μια και τα διαμερίσματα στο κέντρο είναι πολύ ακριβά.

Αυτό που πρέπει να κοιτάς είναι ο συνολικός χρόνος από το σπίτι μέχρι την εργασία σου. Μέχρι 30 λεπτά μακριά με το τρένο είναι καλά, υπολόγισε και 10-15 λεπτά περπάτημα από το σπίτι μέχρι το σταθμό και άλλο τόσο από το σταθμό μέχρι την δουλειά σου.

Είναι σημαντικό το πόσο συχνά έχει τρένο. Στη περισσότερες περιοχές έχει αν μισή ώρα. Αν είναι ανά ώρα θα πρέπει να δείτε τι άλλο κερδίζετε, φθηνό ενοίκιο καλύτερο περιβάλλον, φίλοι, γνωστοί.

Για σπίτι κοιτάξτε εδώ: http://www.homegate.ch/en και εδώ: http://maps.immoscout24.ch/Home.aspx?lng=en

Μετακίνηση

Η μετακίνηση γίνεται συνήθως με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τρένο, τραμ λεωφορείο κτλ. Η μηνιαία κάρτα κοστίζει από 90-120 ή αν μένεις λίγο πιο μακριά μπορεί και μέχρι 250 CHF όποτε πρέπει να το λάβεις και αυτό υποψιν όταν κοιτάς για σπίτι.

Απλό εισιτήριο μέσα την πόλη 3,30 και ολοήμερο 6,60

Υπάρχει μια κάρτα που σου δίνει έκπτωση 50% στα τρένα και κοστίζει 180 φράγκα το χρόνο. http://www.sbb.ch/en/travelcards-and-tickets/railpasses/half-fare-travelcard.html

 

Από/Προς Ελλάδα

με αυτοκίνητο

 1. μέσω Γιουγκοσλαβίας σε 18 ώρες, μια και είναι περίπου 2.000 χιλιόμετρα
 2. από Ηγουμενίτσα, Αγκώνα και μετά μέσω Ιταλίας περίπου 2 μέρες αλλά πιο ξεκούραστα.

με αεροπλάνο

 1. www.easyjet.com πετάει Βασιλεία-Θεσσαλονίκη ή Γενεύη-Αθήνα
 2. http://www.flyskywork.com/gr από Βέρνη για Θεσσαλονίκη (δεν πεταει πλέον)
 3. www.ryanair.com Θεσσαλονίκη Μιλάνο, Μπέργαμο, λεωφορείο για Μιλάνο και μετά τρένο για Ελβετία (Ζυρίχη Λωζάννη κτλ)
 4. http://www.airserbia.com/ Μεσω Βελιγραδίου.

Μετά, υπάρχουν και οι κανονικές εταιρίες με πολύ πιο ακριβά εισιτήρια.

Εργασία

Στην Ελβετία ισχύει ότι όλοι αμείβονται το ίδιο στην ίδια εταιρία για την ίδια εργασία, βάση νόμου. Δουλεύεις 8:24 ώρες και ενδιάμεσα κάνεις μισή ώρα διάλειμμα για φαγητό, δηλαδή είσαι τουλάχιστον 9 ώρες στην δουλειά.

Στις περισσότερες εταιρίες, ειδικά της πληροφορικής, τα Αγγλικά είναι η κύρια γλώσσα. Το ίδιο ισχύει και στις πολυεθνικές. Οι μικρότερες τοπικές εταιρίες συνήθως απαιτούν γνώση της τοπικής γλώσσας Γερμανικά ή Γαλλικά.

Μπορώ να πω για την πληροφορική σχετικά με τους μισθούς, ότι ένας νέος μηχανικός με εμπειρία παίρνει 90.000 φράγκα -και από εκεί και πέρα ό,τι παζαρέψει. Αυτό συνήθως εξαρτάται και από την θέση που προκηρύσσουν και την εταιρία.

Υποθέτω ότι το ίδιο θα ισχύει και για τους υπόλοιπους μηχανικούς, δηλαδή περίπου 100.000 φράγκα, το ελάχιστο, το χρόνο. Αν έχεις μερικά χρόνια εμπειρία και ταιριάξει το προφίλ σου σε μια θέση μπορείς να πιάσεις και 120.000. Θέση ανώτερης διοίκησης 150.000 και πάνω.

Υπόψιν, αν βρεις μια θέση ρώτα για τα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που έχουν, γιατί όπως είπαμε εδώ είναι ιδιωτικά και ο εργοδότης, βάση νόμου, έχει μια ελάχιστη συμμέτοχη – οι περισσότεροι όμως βάζουν κάτι παραπάνω. Επίσης οι πολυεθνικές ή οι εταιρίες συμβούλων μπορεί να πληρώνουν την περίθαλψη για όλη την οικογένεια ή ακόμη σπίτι και το σχολείο των παιδιών ή μέρος αυτών των εξόδων οπότε πρέπει να τα υπολογίσετε όλα αυτά.

Ταμείο Ανεργίας

Μετά από 1 χρόνο εργασίας δικαιούσαι ταμείο ανεργίας που είναι το 80% του μισθού σου, όποτε θα μπορέσεις άνετα να βρεις άλλη δουλειά. Η υπηρεσία όμως που δίνει το ταμείο ανεργίας απαιτεί εβδομαδιαία παρουσία και αναφορά σχετικά με το πού έστειλες βιογραφικά, πόσα τηλεφωνά πήρες, σε πόσες συνεντεύξεις πήγες κτλ. Πρέπει δηλαδή να αποδείξεις ότι ψάχνεις ενεργά για να παίρνεις το επίδομα κάθε μήνα.

Συνταξιοδοτικό

Το συνταξιοδοτικό αποτελείται από τρείς πυλώνες οι οποίοι είναι αποταμιευτικοί.

 1. Εθνική σύνταξη υπολογίζεται από την συμμετοχή σου μέσω του μισθού. Το μέγιστο ποσό που μπορείς να λάβεις σήμερα (γιατί και εδώ μειώνεται λόγω κρίσης) είναι περίπου 22.000 το χρόνο αν έχεις δουλέψει 40 χρόνια. Αν έχεις λιγότερα χρόνια υπολόγισε αναλογικά.
 2. Ιδία συμμετοχή και του εργοδότη. Καθαρά αποταμιευτικό, ότι βάλεις αυτό θα πάρεις και τίποτε παραπάνω.
 3. Ίδια συμμετοχή μέχρι 6700 περίπου το χρόνο, αντίστοιχο του επικουρικού του δικού μας.

Οι αποταμιεύσεις στα συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι αφορολόγητες

Αν φύγεις από την χώρα και η χώρα στην όποια μετακομίζεις δεν έχει το ίδιο σύστημα μπορείς να ζητήσεις τα χρήματα από το 2 και 3 μετά από 3 χρόνια αφορολόγητα. Η εθνική σύνταξη δίνεται στα 65.

Η σύνταξη είναι αποταμιευτική

 • Δεν πρόκειται να σου δώσουν παραπάνω από όσα αποταμιεύσεις.
 • Δεν πρόκειται να σου πάρουν τα χρήματα (έκτος αν επιλέξεις περίεργα πακέτα και τα χάσεις)
 • Αν πεθάνεις τα χρήματα πάνε σε κληρονόμους.
 • Αν έχεις οικογένεια, η σύζυγος και τα παιδιά δικαιούνται σύνταξη ακόμη και αν έχεις δουλέψει μόνο ένα χρόνο.
 • Αν έχεις κάποιο ατύχημα δικαιούσαι σύνταξης και δεν χρειάζεται να περιμένεις 20 χρόνια όπως στην Ελλάδα.

Γενικά η πλειοψηφία εδώ ζει με 60.000 φράγκα. Με 100-120.000 ζεις καλύτερα αλλά μην περιμένεις να βάλεις λεφτά στην άκρη και να γυρίσεις εκατομμυριούχος, αλλά σκέψου το σαν μια νέα αρχή κα με καλή διαχείριση θα ζεις άνετα με την οικογένεια σου. Αν τώρα είστε δυο και δουλεύετε και οι δυο τότε σίγουρα θα έχετε μια πολύ άνετη ζωή και με δυνατότητα μεγάλης αποταμίευσης.

Μερικοί ενδεικτικοί μισθοί:

 • Υπάλληλος σουπερ μαρκετ 4.000/μήνα
 • Γραφίστας με γνώση σε Photshop και λοιπά εργαλεία 6.000/μήνα
 • Μηχανικός Πληροφορικής, νεοδιοριζόμενος 7.500/μήνα
 • Μηχανικός Πληροφορικής με εμπειρία απο 8.000-10.000 (για περισσότερα μόνο σε θέσεις ευθύνης)
 • Τεχνικός Πληροφορικής 6-7.500/μήνα
 • Υποψήφιοι Διδάκτορες 5.000/μήνα

 

Μερικές προτάσεις για όσους ψάχνουν για δουλειά.

Φτιάχνε το βιογραφικό σου κάθε φορά ανάλογα με την εταιρία που ψάχνεις. Μην πεις ψέματα γιατί ούτε είναι καλός τρόπος να ξεκινήσεις αλλά επίσης εδώ σχεδόν πάντα το τμήμα προσωπικού ελέγχει τα βιογραφικά. Απλά μπορείς να τονίζεις κάθε φορά περισσότερο ή λιγότερα τους διάφορους ρόλους ή αναθέσεις που είχες. Αν ψάχνεις δουλειά σε οικονομικό κλάδο, π.χ. τράπεζα, ασφαλιστική εταιρία κτλ τότε να γνωρίζεις ότι θα ζητήσουν και πιστοποιητικό από δικαστική αρχή.
Αυτό που προτείνω αν είσαι ακόμη νέος είναι να κοιτάξεις για προγράμματα Career starters. Είναι πρόγραμμα που προσφέρουν όλες σχεδόν οι μεγάλες εταιρίες για άτομα που μόλις τελείωσαν ή που ξεκινάνε την καριέρα τους. Επικοινώνησε με εταιρίες ειδικά για αυτό το πρόγραμμα. Νομίζω ότι θα είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να ξεκινήσεις. Βρες όλες τις εταιρίες του κλάδου σου στην Ελβετία και επικοινώνησε με όλες.

Τα πολυτεχνεία εδώ οργανώνουν ημέρες καριέρας. Μπορείς να επισκεφτείς τους ιστοτόπους

Τα ιδρύματα αυτά οργανώνουν κάθε χρόνο ημέρες καριέρας και μαζεύονται όλες σχεδόν οι εταιρίες οπότε είναι ευκαιρία να μιλήσεις μαζί τους από κοντά, να αφήσεις το βιογραφικό σου και να δεις τις αντιδράσεις τους.
Αν είναι να έρθεις προς τα εδώ για λίγο κοίταξε να φροντίσεις να είσαι εδώ αυτές τις μέρες.

Καλή τύχη σε όλους μας

Νικόλας Νίκου

Ετικέττες

Αφήστε το σχόλιό σας |

0 Σχόλια

Leave a Reply

A- A A+