Σήμερα είναι::

Σουηδία

Αναρτήθηκε από: 0

Καλημέρα σε όλους,

Ονομάζομαι Γεώργιος Πολατσίδης. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζω και εργάζομαι στο εξωτερικό, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών με έμφαση στις καινοτόμες τεχνολογίες. Ένα από τα μέρη που έχω ζήσει και δραστηριοποιηθεί για πολλά χρόνια είναι και η Σουηδία.

Από την εμπειρία μου αυτή μπορώ να πω για τη Σουηδία τα εξής:

Γενικές συμβουλές:
Για αυτούς που θέλουν να μετακομίσουν/μεταναστεύσουν στη Σουηδία, το βασικό που πρέπει να κάνουν είναι να πάνε στην Εφορία αμέσως και να κάνουν αίτηση για να πάρουν τον λεγόμενο προσωπικό αριθμό (personnummer). Χρειάζεται διαβατήριο αλλά σε μερικές περιπτώσεις έχουν δεχτεί και την καινούρια ελληνική ταυτότητα. Προτείνω να έχετε διαβατήριο, έτσι ώστε να αποφύγετε την ταλαιπωρία, αν δεν δεχτούν την ταυτότητα.
Για να πάρετε τον προσωπικό αριθμό πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

 1. 1. Πρέπει να υπάρχει διεύθυνση διαμονής στη Σουηδία.
 2. 2. Να έχετε πρόσληψη από εργοδότη. Οι ώρες που πρέπει να αναγράφονται να μην είναι κάτω από τις 4 την ημέρα (αν είναι 8 ώρες την ημέρα είναι το καλύτερο), επίσης πρέπει να αναγράφεται ο μισθός ή το ωρομίσθιο.
 3. 3. Αν έχετε χρήματα και μπορείτε με αυτά να διαβιείτε στη Σουηδία. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να παρουσιάσετε π.χ. χαρτιά από τράπεζα που να αφορούν στις καταθέσεις σας ή να αποδείξετε σύνταξη που παίρνετε. Το μίνιμουμ ποσό που απαιτείται να έχει κάποιος είναι 10 – 15 χιλιάδες κορώνες το μήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Τότε απαιτείται ξεχωριστή ασφάλιση για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά δεν ζητείται ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης, αρκεί το έντυπο S1 που σας επιτρέπει να ασφαλιστείτε για υγειονομική περίθαλψη εάν κατοικείτε σε κράτος μέλος της ΕΕ, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία, αλλά είστε ασφαλισμένοι σε άλλη χώρα. Αυτό ισχύει συνήθως και στην περίπτωση συνταξιούχων που ζουν στο εξωτερικό. Η κάρτα μπορεί να χρησιμεύσει και στα μέλη της οικογένειας μεταναστών εργαζομένων τα οποία έχουν διαμείνει στη χώρα καταγωγής τους αλλά τώρα καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση της χώρας όπου εργάζεται το μέλος της οικογένειάς τους.
 4. 4. Αν είστε άνεργοι στην Ελλάδα με ταμείο ανεργίας, έχετε το δικαίωμα να μεταφέρετε το ταμείο ανεργίας και να το παίρνετε από τον σουηδικό ΟΑΕΔ. Αυτό όμως ισχύει μόνο για τρεις (3) μήνες.

Μόλις πάρετε τον προσωπικό αριθμό, μπορείτε να κάνετε αίτηση στην Εφορία για να αποκτήσετε ταυτότητα. Η ταυτότητα αυτή ισχύει μόνο για την Σουηδία στις συναλλαγές σας με διάφορες υπηρεσίες. Μέχρι να βγάλετε σουηδική ταυτότητα, για απλές συναλλαγές ισχύει το καινούριο ελληνικό διαβατήριο.

Για να ανοίξετε λογαριασμό σε σουηδική τράπεζα χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη ότι εργαζόσαστε στη Σουηδία και ταυτότητα από την Εφορία.
Πρέπει επίσης για σας που θα μείνετε πάνω από 3 μήνες να κάνετε αίτηση στην Υπηρεσία Μετανάστευσης όταν έχετε πάρει τον προσωπικό αριθμό. Τώρα τελευταία η Εφορία όσους θέλουν προσωπικό αριθμό τους στέλνει πρώτα στην Υπηρεσία Μετανάστευσης. Από την 1 Ιανουαρίου 2012 η Υπηρεσία Μετανάστευσης χορηγεί ένα είδος ταυτότητας, που αποδεικνύει ότι έχετε άδεια παραμονής.

Προσοχή! Η άδεια παραμονής (uppehållsrätt) είναι προσωρινή για 5 χρόνια. Αυτήν την περίοδο θα πρέπει να εργάζεστε συνέχεια (δικαιολογούν το ανώτερο 6 μήνες διακοπή πχ. για ανεργία) ή να έχετε οικονομικούς πόρους για όλη αυτήν την περίοδο. Μετά τα 5 χρόνια κάνετε αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής. Τότε πλέον θεωρείστε μόνιμος κάτοικος Σουηδίας, σύμφωνα με τους Σουηδούς και μετά από 3-5 χρόνια περίπου ακόμα μπορείτε να κάνετε αίτηση για υπηκοότητα.

Για αυτούς που είναι παντρεμένοι/συζούν με Σουηδό/Σουηδέζα, η προσωρινή άδεια παραμονής είναι για δύο χρόνια και έπειτα παίρνουν μόνιμη άδεια παραμονής. Η άδεια παραμονής λέγεται σε αυτήν την περίπτωση, uppehållstillstånd.

Το ταμείο ανεργίας δεν είναι όπως στην Ελλάδα. Δεν είναι δωρεάν, πρέπει να κάνετε αίτηση για να εγγραφείτε (πρέπει να έχετε` δουλειά) και ταμείο ανεργίας δικαιούστε να πάρετε τουλάχιστον μετά από 6 μήνες. Το ποσό που πρέπει να πληρώνετε είναι γύρω στα 15-25 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το ταμείο που ανήκει ο κλάδος που δουλεύετε.

Όταν έχετε κάνει αυτά τα βήματα δηλωθείτε σαν άνεργοι στον σουηδικό ΟΑΕΔ. Επίσης ένα βασικό που ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε είναι να αρχίσετε μαθήματα σουηδικών που είναι δωρεάν, μέσω των δήμων. Για να κάνετε μαθήματα χρειάζεται τον προσωπικό αριθμό για να κάνετε εγγραφή. Εδώ υπάρχουν πληροφορίες στα ελληνικά για τα μαθήματα σουηδικών,

Επίσης γραφτείτε στο κλαδικό σωματείο σας και στο ταμείο ανεργίας (σχεδόν όλα τα ταμεία ανεργίας τα διαχειρίζονται τα σωματεία).

Απαραίτητο να έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή κάρτα ασθενείας. Αν έρχεστε για να ζήσετε μόνιμα, πάρτε μαζί σας ό,τι έγγραφα έχετε σε σχέση με σπουδές και εργασία (απολυτήριο Λυκείου, πτυχίο από σχολή ΤΕΙ/ΑΕΙ που έχετε αποφοιτήσει, άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, δίπλωμα οδήγησης κλπ).

Στη Σουηδία μπορείτε να κάνετε ισοτιμία πτυχίου από ΑΕΙ, ΤΕΙ αλλά κι άλλες αντίστοιχες μεταλυκειακές σχολές. Διαβάστε επίσης στα αγγλικά πληροφορίες για τη Σουηδία, ζητήματα εργασίας, κατοικίας, επιδομάτων κλπ.

Εύρεση κατοικίας
Η εύρεση κατοικίας είναι πάρα πολύ δύσκολη στις μεγάλες πόλεις μιας και έχουν κτιστεί τα τελευταία χρόνια ελάχιστα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες που να νοικιάζονται. Σε μικρότερες πόλεις είναι λίγο καλύτερα τα πράματα, αλλά βέβαια εκεί υπάρχουν και λιγότερες δουλειές.

Να είστε προσεκτικοί γιατί υπάρχουν κάποιοι που κοροϊδεύουν προσπαθώντας να νοικιάσουν ανύπαρκτα διαμερίσματα και σπίτια με σκοπό να φάνε τα λεφτά σας. Αν δείτε ότι το νοίκι είναι υπερβολικά χαμηλό τότε να είστε προσεκτικοί. Να ζητάτε αντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου του ατόμου που θέλει να σας νοικιάσει το διαμέρισμα ή το σπίτι. Ζητήστε το τηλέφωνο του και την διεύθυνση του σπιτιού. Βάλτε στο google earth την διεύθυνση για να δείτε αν υπάρχει και τι είναι. Επίσης μπορείτε να βάλτε το νούμερο του τηλεφώνου στο eniro.se για να δείτε σε ποιόν αντιστοιχεί το τηλέφωνο. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση το τηλέφωνο να είναι απόρρητο, οπότε τότε δεν θα πάρετε πληροφορίες.

Το νοίκι, ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται το διαμέρισμα (στο κέντρο είναι πιο ακριβά σε σχέση με τα προάστια) κυμαίνεται από 300-500 ευρώ για μια γκαρσονιέρα μέχρι 700-1.000 ευρώ για ένα τριάρι. Μέσα στο νοίκι πάντα ενσωματώνονται τα κοινόχρηστα, το νερό και η θέρμανση. Σε μερικά σπίτια στο νοίκι είναι και το ρεύμα. Επίσης υπάρχει οπωσδήποτε κουζίνα, ψυγείο και κατάψυξη. Υπάρχουν κάποιες ιστοσελίδες για να ψάξετε για σπίτι αλλά είναι στα σουηδικά και μερικές και στα αγγλικά (τις παραθέτουμε παρακάτω). Σε μερικές πρέπει να πληρώσετε ένα ποσό για να γραφτείτε μέλος και να σας στείλουν κάποιες αγγελίες.

Μισθοί
Στη Σουηδία δεν υπάρχει κατώτερος μισθός και Εθνική Γενική Συλλογική σύμβαση εργασίας. Όλοι οι μισθοί καθορίζονται από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι ένας χαμηλός μισθός στη Σουηδία είναι περίπου 15.000 κορώνες μικτά, καθαρά γύρω στις 10.000 κορώνες (δηλαδή γύρω στα 1.000 ευρώ καθαρά). Ο φόρος είναι περίπου 30% (ανάλογα με τον δήμο που κατοικείς). Ένας συνήθης καθαρός μισθός είναι γύρω στα 1600 ευρώ.

Επαγγελματική Δραστηριότητα στη Σουηδία
Σπουδαιότερες εξαγωγές: ηλεκτρονικός και τηλε- πικοινωνιακός εξοπλισμός, μηχανήματα, επιβατηγά αυτοκίνητα οχήματα, χαρτί, φαρμακευτικά προϊόντα, σίδηρος και χάλυβας.

Σπουδαιότερες εισαγωγές: ηλεκτρονικός και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, μηχανήματα, είδη διατροφής, αργό πετρέλαιο, είδη υφαντουργίας, υποδήματα και επιβατηγά αυτοκίνητα.

Κόστος ζωής
Το κόστος ζωής είναι υψηλό. Σε μερικά είδη είναι πιο χαμηλό από την Ελλάδα και στα περισσότερα ψηλότερο, με σύγκριση μεταξύ Αθήνας και Στοκχόλμης. Στις επαρχιακές πόλεις της Σουηδίας το κόστος είναι λίγο χαμηλότερο.

Ενδεικτικά κόστη

 • Εισιτήριο μέσων μαζικής μεταφοράς 4-8 ευρώ για μια ώρα (ισχύει για όλα τα μέσα, μετρό, λεωφορεία, προαστιακός, τραμ κλπ)
 • Κάρτα Μηνιαία 90 ευρώ για όλα τα μέσα
 • 1 κιλό ψωμί γύρω στα 6 ευρώ
 • Ένας καφές φίλτρου (500 γραμμάρια) 5 ευρώ
 • Μακαρόνια 1 κιλό 3 ευρώ,
 • Γάλα 90 λεπτά
 • Καφές στην καφετέρια 3 ευρώ
 • Σουβλάκι 4,5 ευρώ,
 • Κόκα-κόλα το κουτί 2 ευρώ,
 • Νερό μεταλλικό 2 ευρώ τα μισό λίτρο.

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS
Ελληνικός ιστότοπος για Ελληνες που ζούνε στην Σουηδία
http://www.ellines.se/εργασία-στην-σουηδία/#.UnYvbaWVc0M

Διαβίωση και εργασία στη Σουηδία
https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?countryId=SE&acro=lw&lang=el&parentId=0&catId=0&regionIdForAdvisor=&regionIdForSE=%&regionString=SE0%7C%20

Εδώ μπορείτε να βρείτε όμως πληροφορίες για τις διαδικασίες που απαιτούνται όσον αφορά στην εύρεση εργασίας:
http://ellinesstinssouidia.wor dpress.com/πρακτικές-συμβουλές -για-τη-σουηδία/

Για φοιτητές και εκπαιδευτικά ζητήματα:
http://www.studysmart.gr/index.php/general-information-sweden

θέματα μετανάστευσης
http://www.migrationsverket.se/info/5318_en.html

Σουηδικός ΟΑΕΔ
http://www.arbetsformedlingen.se/Globalmeny/Other-languages/Languages/Engelska-English.html

Στήριξη για αλλοδαπούς μετανάστες
http://stockholmcrossroads.se/el/

============

Ετικέττες

|

0 Σχόλια

A- A A+