Σήμερα είναι::

Ολλανδία μια σύντομη γνωριμία

Αναρτήθηκε από: 0

intercontinental-amstelΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ
Η Ολλανδία (Βασίλειο των Κάτω Χώρων) είναι μια σχετικά μικρή χώρα με επιφάνεια 41.864 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό 16,4 εκατομμυρίων κατοίκων. Το Βασίλειο των Κάτω Χωρών αποτελείται ακόμη από την Αρούμπα, το Κουρακάο και τον Αγ. Μαρτίνο. Παρόλο που οι διαστάσεις της είναι μικρές κατέχει την έκτη θέση των πιο σημαντικών εξαγωγέων και επενδυτών σε όλο τον κόσμο.

Η Ολλανδία είναι παγκοσμίως γνωστή για τον αδιάκοπο αγώνα της κατά των υδάτων. Εκτός από την ακτογραμμή των 450 χιλιομέτρων διαθέτει πολλούς ποταμούς και λίμνες. Μια σημαντική γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Ολλανδίας είναι ότι όλη η χώρα είναι σχεδόν επίπεδη. Λοφώδεις περιοχές εντοπίζονται μόνο στα νοτιοανατολικά μέρη της χώρας. Το έδαφος αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από επίπεδα «πόλντερ» (περιοχές που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας) τα οποία περιβάλλονται από φράγματα και αναχώματα.

Σχεδόν το μισό της χώρας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας και προστατεύεται τεχνητά από την ψηλή στάθμη των υδάτων. Στις παλιές εποχές φρόντιζαν οι ανεμόμυλοι να μην πλημμυρίσουν οι κατοικημένες περιοχές, και σήμερα αυτοί ακόμα σχηματίζουν χαρακτηριστικό μέρος του ολλανδικού τοπίου. Το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο του αγώνα κατά της θάλασσας είναι το Έργο Δέλτα. Πρόκειται για το τεράστιο συγκρότημα υδατοφρακτών που προστατεύει τα νότια μέρη της Ολλανδίας από ενδεχόμενες πλημμύρες. Οι εργασίες ολοκλήρωσης αυτής της ευφυούς κατασκευής διήρκησαν πενήντα χρόνια.

Η Ολλανδία έχει κοινοβουλευτική δημοκρατία με συνταγματικό μονάρχη. Η βασίλισσα και οι υπουργοί της βρίσκονται επικεφαλής της κυβέρνησης. Σήμερα τουλάχιστον πέντε τοις εκατό του πληθυσμού κατέχει μια αλλοδαπή υπηκοότητα.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και βασικά δεδομένα και αριθμούς για την κοινωνική και πολιτική οργάνωση, τον πληθυσμό και την οικονομία της Ολλανδίας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, www.minbuza.nl.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, η Ολλανδία αποτελεί σημείο συνάντησης του αγγλικού, γαλλικού και γερμανικού πολιτισμού. Επίσης, είναι το «σπίτι» 190 περίπου εθνικοτήτων, γεγονός που καθιστά τη χώρα πολυπολιτισμική. Θεωρείται πως η ποικιλομορφία αυτή έχει κάνει τους Ολλανδούς ανοιχτόμυαλους και φιλικούς προς τους αλλοδαπούς. Ακόμη, η Ολλανδία έχει καταφέρει να γίνει κέντρο συνάντησης γνώσεων, μόρφωσης και τεχνολογίας κάτι που την κάνει μια από τις πιο προοδευτικές χώρες του κόσμου.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζονται ως ευθείς, ειλικρινείς και προσιτοί. Δεν στέκονται σε τυπικότητες και έτσι μπορεί να αποκτήσει κανείς εύκολα οικειότητα μαζί τους. Η ολλανδική κοινωνία έχει δομηθεί με μη-ιεραρχικό τρόπο. Είναι επίσης άνθρωποι που ανεξαρτητοποιούνται από νωρίς στη ζωή τους και παίρνουν τον έλεγχο της ζωή τους στα χέρια τους. Στους Ολλανδούς αρέσει να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και είναι αρκετοί εκείνοι που θα εξοικονομήσουν χρήματα προκείμενου να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο ταξίδι. Τέλος, σχεδόν όλοι μιλούν αγγλικά.

Αποτέλεσμα της πολυπολιτισμικότητας της χώρας είναι και η συνύπαρξη διαφόρων θρησκειών. Στις ολλανδικές πόλεις θα βρείτε εκκλησίες, τζαμιά, συναγωγές και χώρους λατρείας ινδουιστών, βουδιστών και σιχ. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός Ολλανδών δηλώνει πως δεν είναι θρησκευόμενος. Ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες υπάρχουν στις πόλεις: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen και Groningen.

Στην Ολλανδία υπάρχουν τρεις επίσημες εθνικές γιορτές: 30 Απριλίου: Μέρα της Βασίλισσας, 4 Μαΐου: Ημέρα τιμής των Νεκρών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και 5 Μαΐου: Ημέρα της Απελευθέρωσης από τις κατοχικές δυνάμεις. Από το 2014, η ημέρα της βασίλισσας θα αλλάξει σε μέρα του βασιλία, αφού η βασίλισσα Βεατρίκη ανακοίνωσε την παραχώρηση του στέμματος τον Ιανουάριο του 2013. Παράλληλα υπάρχουν και μερικές άλλες γιορτές που οι περισσότεροι εργοδότες τις λαμβάνουν υπόψη: Πρωτοχρονιά (1η Ιανουαρίου), Μεγάλη Παρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα, της Αναλήψεως, Δευτέρα της Πεντηκοστής, πρώτη και δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

binnenhof-la-hayaΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ
Υπάρχουν πολλά πράγματα να δείτε και να κάνετε στην Ολλανδία. Κανείς μπορεί να απολαύσει την μοναδικότητα της χώρας κάνοντας βόλτα στα κανάλια, τα πάρκα, τα δάση ή θαυμάζοντας τα τοπία με καλλιεργήσιμες τουλίπες την άνοιξη, αλλά και ακολουθώντας την διασκέδαση/ψυχαγωγία της κάθε πόλης.

Η Ολλανδία χαρακτηρίζεται από έντονη πολιτισμική ζωή και είναι πρωτοπόρος σε πολλούς πολιτισμικούς τομείς. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από μουσικές σκηνές, φεστιβάλ μουσεία και γκαλερί με μόνιμες και φιλοξενούμενες εκθέσεις, συναυλίες σε κάθε πόλη της Ολλανδίας. Το Parkpop είναι ένα από τα πιο γνωστά ευρωπαικά ροκ φεστιβαλ που πραγματοποιείται στη Χάγη με δωρεάν είσοδο. Τα μουσεία του Amsterdam είναι πόλος έλξης για ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Πληροφορίες για εκδηλώσεις σε διαφορές πόλεις θα βρείτε εδώ:

http://www.iamsterdam.com/
http://www.rotterdamfestivals.nl
http://www.agenda.nl/
http://www.rotterdamfestivals.nl/publiek/
http://weownrotterdam.nl/

Επίσης, η Ολλανδία βρίσκεται σε σημείο τέτοιο, όπου άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται σε κοντινή απόσταση για να τις επισκεφθεί κανείς (Paris, Brussels, Düsseldorf, Berlin, Antwerp, Luxemburg, London, Copenhagen και άλλες).

Πληροφορίες για την πολιτιστική και κοινωνική ζωή στην Ολλανδία θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.holland.com.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Η Ολλανδία διαθέτει ένα πλήρες σύστημα μετακινήσεων. Για τις μετακινήσεις από πόλη σε πόλη το πιο δημοφιλές μέσο είναι το τρένο, με πολύ συχνά δρομολόγια προς όλες τις κατευθύνσεις (πληροφορίες για τα δρομολόγια τρένων, αλλά και για κάρτες μετακινήσεων μπορείτε να βρείτε στο www.ns.nl). Επίσης, συχνά τρένα ενώνουν κεντρικές πόλεις της Ολλανδίας με άλλες πόλεις γειτονικών χωρών. Εντός των πόλεων υπάρχει ένα εξίσου οργανωμένο σύστημα μετακινήσεων (μετρό, τραμ και λεοφωρεία). Ενώ το παλαιότερο σύστημα μετακινήσεων λειτουργούσε με εισητήρια, πρόσφατα αντικαταστάθηκε με σύστημα καρτών που λειτουργούν με check in και check out κατά την είσοδο και την έξοδο από το μέσο μεταφοράς. Τέτοιες κάρτες μπορείτε να προμηθετείτε είναι από είτε κεντρικούς σταθμούς, είτε online (www.ov-chipkaart.nl).

Πληροφορίες για τις μετακινήσεις μπορείτε επίσης να βρείτε στο http://9292.nl/.

Φυσικά, ο πιο συνηθισμένος, εύκολος και δημοφιλής τρόπος μετακίνησης είναι το ποδήλατο. Πέρα από τα καταστήματα στις πόλεις, όπου μπορείτε να αγοράσετε καινούργια ή μεταχειρισμένα ποδήλατα, μπορείτε και online (για παράδειγμα από το website www.maarktpaats.nl).

RIJKSOVERHEID Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Η σελίδα της κυβέρνησης (rijksoverheid) είναι το κυβερνητικό κέντρο πληροφόρησης του κοινού. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε αυτόν τον φορέα για όλα τα θέματα που αφορούν το κράτος. Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το κέντρο με διάφορους τρόπους. Μέσω του αριθμού τηλεφώνου 1400 (δωρεάν εάν βρίσκεστε στην Ολλανδία) μεταξύ 08:00 και 20:00, ή αν βρίσκεστε στο εξωτερικό μέσω του αριθμού τηλεφώνου +31 77 4656767. Μπορείτε ακόμα να έρθετε σε επαφή μέσω της ιστοσελίδας http://www.rijksoverheid.nl/.

ΛΙΓΑ ΑΚΟΜΗ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Κλίμα
Μια γνωστή φράση που υπάρχει στην Ολλανδία για την περιγραφή του καιρού είναι πως «ο ουρανός δείχνει πάντα σαν μόλις να έβρεξε, σαν να πρόκειται να βρέξει ή απλώς βρέχει». Αυτή η φράση είναι μια καλή περιγραφή για τον ολλανδικό καιρό. Το κλίμα της Ολλανδίας καθορίζεται από την εγγύτητα της χώρας στην θάλασσα που σημαίνει πως η σχετικά σταθερή θερμοκρασία της θάλασσας επηρεάζει και καθορίζει τις εποχιακές αλλαγές. Οι ανατολικοί άνεμοι (Σιβηρία) φέρνουν στην Ολλανδία κρύους χειμώνες αλλά και με ήλιο και οι νότιοι άνεμοι (Ισπανία) ζεστά, ξηρά και ζεστά καλοκαίρια.

Οι ημέρες με ηλιοφάνεια όμως δεν είναι λίγες στην Ολλαδία. Οι Ολλανδοί λατρεύουν τον ήλιο και δεν χάνουν ευκαιρία να τον απολαύσουν. Τις καλοκαιρινές ηλιόλουστες ημέρες βρίσκονται πάντα έξω και θα πάρουν άδεια από την δουλειά τους, εάν χρειαστεί, για να το απολαύσουν!

Κουζίνα
Η Ολλανδική κουζίνα είναι μια τυπική ευρωπαϊκή κουζίνα. Το κύριο γεύμα της ημέρας είναι το αργά το απόγευμα (6μ.μ. με 7μ.μ.), ενώ το μεσημεριανό τους είναι συνήθως κάτι γρήγορο και εύκολο, όπως ένα σάντουιτς. Βασικό υλικό της μαγειρικής τους είναι οι πατάτες και ύστερα τα λαχανικά, το κρέας ή το ψάρι. Θα βρείτε ακόμη μεγάλη ποικιλία σε διεθνή κουζίνα, είτε από χώρες που υπήρξαν πρώην αποικίες (όπως το Suriname), είτε εξαιτίας των πολιτισμικών ομάδων που ζουν σήμερα εδώ (όπως ελληνική κουζίνα!).

Αυτό το link θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι εννοούμε όταν μιλάμε για τον ολλανδικό τρόπο ζωής!
http://www.perfectgroup.com/blog/2011/07/you-know-youve-been-in-the-netherlands-for-too-long-when/

Οικονομία
Η οικονομία της Ολλανδίας είναι ισχυρή και διεθνώς προσανατολισμένη. Εξαιτίας της γεωγραφικές της θέσης, έχει γίνει σημαντικό κέντρο εμπορίου και μεταφορών για όλη τη δυτική Ευρώπη. Ο 17ος αιώνας θεωρείται πως ήταν ο χρυσός αιώνας της Ολλαδίας. Τότε το 90% των εμπορευμάτων στην Ευρώπη μεταφέρονταν με ολλανδικά πλοία. Σήμερα το διεθνές εμπόριο αποτελεί κινητήρια δύναμη για την οικονομία της Ολλανδίας. Είναι η 16η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο και μια από τις πρώτες δέκα σε εξαγωγές. Επίσης, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας στην Ευρώπη, μετά την Γερμανία. Είναι ακόμη ένας από τους τρεις μεγαλύτερους εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο. Φυσικά τα λουλούδια, μαζί με τα τρόφιμα κατέχουν σημαντική θέση στον τομέα των εξαγωγών και μαζί αποτελούν το ένα πέμπτο της εξαγωγής της χώρας.

Εισοδήματα και κόστος διαβίωσης
Σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες το κόστος διαβίωσης στην Ολλανδία είναι κανονικό προς υψηλό. Τα περισσότερα άτομα ξοδεύουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους για στέγαση. Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το κόστος διαβίωσης στην Ολλανδία (www.consumentenbond.nl).

Ασφάλεια
Η Ολλανδία κατέχει μια θέση ανάμεσα στις χώρες με τη χαμηλότερη εγκληματικότητα. Η βία και η εγκληματικότητα του δρόμου βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η ολλανδική αστυνομία θεωρείται εξυπηρετική και δεν θα έχετε πρόβλημα επικοινωνίας, εφόσον όλοι σχεδόν οι αστυνομικοί μιλούν αγγλικά. Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να καλέσετε από οποιοδήποτε τηλέφωνο το 112 για την αστυνομία, την πυροσβεστική ή ασθενοφόρο.

Συνθήκες Εργασίας

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΛΕΙΜΑΤΑ
Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία στον χώρο εργασίας ισχύουν μερικοί κανονισμοί ως προς το ωράριο εργασίας και ως προς τα διαλείμματα. Αυτοί ισχύουν για όλους τους υπαλλήλους. Αν εργάζεστε ως ελεύθερος επαγγελματίας τότε αυτοί οι κανονισμοί δεν ισχύουν για σας, εκτός αν υπάρχουν κίνδυνοι για τρίτους, όπως για παράδειγμα στην οδική κυκλοφορία. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να συμμορφωθείτε στην ελάχιστη περίοδο ανάπαυσης. Ο χρόνος που περνάτε στον χώρο εργασίας θεωρείται πραγματική εργασία, που σημαίνει ότι, για παράδειγμα, ο χρόνος αναμονής περιμένοντας πελάτες υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας.

Το επιτρεπτό ωράριο εργασίας και ο απαιτούμενος χρόνος ξεκούρασης διαφέρει με το είδος της εργασίας. Γενικά δεν πρέπει να εργάζεστε για περισσότερο από δέκα ώρες ανά περίοδο εργασίας, και κατά μέσο όρο 45 ώρες τη βδομάδα. Η κατά καιρούς υπερωριακή εργασία επιτρέπεται. Εξάλλου πρέπει κάθε μέρα να τηρείτε χρόνο ανάπαυσης έντεκα ώρες (μια φορά τη βδομάδα μπορεί αυτό να μειωθεί για να γίνει οκτώ ώρες), και μια φορά τη βδομάδα 36 συνεχόμενες ώρες. Δικαιούστε σύντομα διαλείμματα. Για νυκτερινές βάρδιες ισχύουν αυστηροί κανονισμοί. Αν εργάζεστε νύχτα οι ώρες εργασίας σας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις σαράντα ώρες τη βδομάδα κατά μέσο όρο. Μετά από μια νυκτερινή βάρδια πρέπει να ξεκουραστείτε για δεκατέσσερις ώρες και μετά από μια σειρά βαρδιών που δεν υπερβαίνουν τις 7 συνεχόμενες νυκτερινές βάρδιες πρέπει να ξεκουραστείτε για τουλάχιστο 48 ώρες.

Η ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ
Ο εργοδότης σας πρέπει να σας εγγυάται ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας. Πρέπει να μειωθεί όσο το δυνατό περισσότερο ο κίνδυνος ατυχημάτων και ασθενειών. Αν ακόμα υπάρχει το ενδεχόμενο ύπαρξης επικίνδυνων καταστάσεων πρέπει ο εργοδότης σας να σας προσφέρει μέτρα ατομικής προστασίας (όπως είναι το κράνος και τα γυαλιά). Είστε υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσετε αυτά τα βοηθήματα.

ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ
Σύμφωνα με τον ολλανδικό νόμο πρέπει όλα τα άτομα να μεταχειρίζονται κατά τρόπο ίσο, ανεξάρτητα από θρησκεία, ατομικά ή πολιτικά φρονήματα, φυλή, φύλο, εθνικότητα, σεξουαλική προτίμηση, οικογενειακή κατάσταση, ώρες εργασίας (ολική ή μερική απασχόληση), αναπηρία ή χρόνια ασθένεια, είδος σύμβασης (προσωρινή ή μόνιμη απασχόληση) και ηλικία. Δεν επιτρέπεται στον εργοδότη να κάνει οποιαδήποτε διάκριση με βάση τα προαναφερόμενα στο πλαίσιο της πρόσληψης προσωπικού, τον καθορισμό συνθηκών απασχόλησης και την κοινοποίηση απόλυσης.

ΙΣΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
Η ίση εργασία πρέπει να αμείβεται με ίσες αποδοχές. Οποιαδήποτε διαφορά στον μισθό δεν πρέπει να σχετίζεται με, για παράδειγμα, φύλο, φυλή, εθνικότητα, αναπηρία ή χρόνια ασθένεια, ώρες εργασίας ή με προσωρινή σύμβαση απασχόλησης. Το ίδιο είδος εργασίας σε διαφορετικές απασχολήσεις πρέπει επίσης να αμείβεται κατά τρόπο ίσο. Δεν επιτρέπεται στον εργοδότη σας να επωφεληθεί από την προθυμία κάποιου υπαλλήλου να εκτελέσει τις ίδιες εργασίες έναντι κατώτερου μισθού σε σύγκριση με κάποιο άλλο υπάλληλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι κάνουν την ίδια δουλειά αμείβονται με τον ίδιο μισθό. Για παράδειγμα, ο εργοδότης μπορεί να αποφασίσει να δώσει πιο ψηλό μισθό σε εκείνους που έχουν πολλή πείρα σε σύγκριση με άλλους που μόλις έχουν αρχίσει.

Κανονισμοί Κοινωνικής Ασφάλειας

ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΙΣΘΩΝ
Αν υποφέρετε από ασθένεια ο εργοδότης σας είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει την καταβολή του μισθού σας για περίοδο δύο χρόνων. Θα λάβετε τουλάχιστο 70% του μισθού σας. Κάποτε έχει συμφωνηθεί στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας CΑΟ ότι οι πρώτες μέρες ασθένειας έρχονται για δικό σας λογαριασμό. Στην περίπτωση που λήξει η σύμβαση απασχόλησης σας ενώ είστε άρρωστος, η διαδικασία της καταβολής του μισθού σας μεταβιβάζεται στο Ινστιτούτο Εκτέλεσης Ασφαλίσεων Υπαλλήλων (UWV). Ως υπάλληλος είστε υποχρεωμένος να συνεργαστείτε ως προς την αποκατάσταση της υγείας σας. Αν δεν το κάνετε αυτό, μπορεί ο εργοδότης σας να τερματίσει την καταβολή του μισθού σας και μπορεί τελικά να σας απολύσει. Σε τέτοια περίπτωση δεν δικαιούστε, αν είστε ασθενής, να λάβετε επίδομα ασθένειας από το Ινστιτούτο Εκτέλεσης Ασφαλίσεων Υπαλλήλων (UWV).

ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αν είστε ασθενής για χρόνο περισσότερο από δύο χρόνια και δεν κατορθώνετε να ξαναρχίσετε να δουλεύετε, είναι δυνατό να δικαιούστε επίδομα ανικανότητας εργασίας. Αυτό εξαρτάται από τυχόν εργασίες που μπορείτε ακόμα να κάνετε. Το Ινστιτούτο Εκτέλεσης Ασφαλίσεων Υπαλλήλων (UWV) καθορίζει αν δικαιούστε ή όχι να λάβετε σχετικό επίδομα και καθορίζει και το ύψος του.

ΑΝΕΡΓΙΑ
Αν σας απολύσουν χωρίς να φταίτε εσείς και δεν έχετε άλλη απασχόληση, είναι δυνατό να δικαιούστε επίδομα ανεργίας. Ισχύει η προϋπόθεση ότι θα πρέπει να έχετε δουλέψει για τουλάχιστον έξι μήνες. Το ύψος και η διάρκεια του επιδόματος σας εξαρτούνται από την εργασία σας στο παρελθόν. Το επίδομα έχει πάντοτε προσωρινό χαρακτήρα. Είναι πολύ σημαντικό να εγγραφείτε στην υπηρεσία UWVWERKbedrijf μόλις αρχίσει η ανεργία σας. Η υπηρεσία UWVWERKbedrijf μπορεί να σας πληροφορήσει για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας.

Αν εργάζεστε ως ελεύθερος επαγγελματίας φέρετε εσείς την ευθύνη να ασφαλιστείτε για περιπτώσεις ανεργίας. Για περισσότερες πληροφορίες για κοινωνικές ασφαλίσεις επικοινωνήστε με την υπηρεσία UWVWERKbedrijf (επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.werk.nl για τις σχετικές διευθύνσεις των καταστημάτων) ή με το Ινστιτούτο Εκτέλεσης Ασφαλίσεων Υπαλλήλων (UWV) www.uwv.nl .

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟΡΙΑΣ
Στην Ολλανδία πρέπει ο καθένας να αυτοσυντηρείται. Τα άτομα που δεν το πετυχαίνουν αυτό λαμβάνουν επίδομα απορίας από τον δήμο στον οποίο κατοικούν. Κατ’ αρχήν αυτό το επίδομα έχει προσωρινό χαρακτήρα και ο σκοπός είναι για τον ενδιαφερόμενο να αρχίσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα να αυτοσυντηρείται και πάλι βάσει μισθωτής εργασίας.
Αν έρθετε στην Ολλανδία πρέπει να μπορείτε να αυτοσυντηρείστε. Μόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες είναι δυνατό να δικαιούστε κοινωνικό επίδομα. Για παράδειγμα, κατά τους πρώτους τρεις μήνες της διαμονής σας δεν φέρετε δικαίωμα να λάβετε κοινωνικό επίδομα. Αν έρθετε στην Ολλανδία για να αναζητήσετε απασχόληση δεν θα μπορείτε να λάβετε οικονομική υποστήριξη. Αν εντούτοις όμως ζητήσετε παροχή κοινωνικού επιδόματος αυτό θα μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες για το δικαίωμα παραμονής σας στην Ολλανδία.

ΣΥΝΤΑΞΗ
Από τη στιγμή που θα κατοικήσετε και θα απασχοληθείτε στην Ολλανδία συγκεντρώνετε δικαιώματα σύνταξης. Ο Γενικός Νόμος περί Σύνταξης Γήρατος (ΑΟW) είναι μια γενική ελάχιστη πρόβλεψη σύνταξης. Παράλληλα πολλές επιχειρήσεις συνεισφέρουν στα ταμεία σύνταξης προς όφελος της συμπληρωματικής σύνταξης των υπαλλήλων τους. Ο εργοδότης σας μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Περισσότερες πληροφορίες:
Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδίδει δύο φορές το χρόνο ένα φυλλάδιο στο οποίο αναφέρονται όλοι οι κανονισμοί και το ύψος των επιδομάτων στο πλαίσιο των κοινωνικών ασφαλίσεων. Μπορείτε να βρείτε αυτό το φυλλάδιο στις ιστοσελίδες www.szw.nl ή www.employment.gov.nl .

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Η Ολλανδία έχει συνάψει με πολλές άλλες χώρες αμοιβαίες συμφωνίες για τις δυνατότητες μεταβίβασης των συγκεντρωμένων (στη χώρα καταγωγής) δικαιωμάτων στην Ολλανδία, ή για να μπορείτε να πάρετε μαζί σας αυτά τα δικαιώματα στην Ολλανδία. Ως εκ τούτου μπορείτε ενδεχομένως να λάβετε και στην Ολλανδία επίδομα. Προς τούτο μπορείτε να υποβάλετε σχετική αίτηση στο φορέα που ρυθμίζει τα επιδόματα στη δική σας χώρα. Αυτό μπορεί να ισχύει για επίδομα ανεργίας, επίδομα τέκνων, επίδομα ασθένειας ή επίδομα άδειας μητρότητας, για τον υπολογισμό και την καταβολή σύνταξης, σύνταξη επιζώντων και σύνταξη αναπηρίας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες www.werk.nl/eures και www.belastingdienst.nl.

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των εργοδοτών και των υπαλλήλων ως προς συμμόρφωση στους κανονισμούς περί ασφάλειας στην εργασία. Ως υπάλληλος μπορείτε να υποβάλετε σχετική καταγγελία σε περίπτωση που ο εργοδότης σας δεν τηρεί τις νόμιμες προδιαγραφές για ασφάλεια στην εργασία. Ως προϋπόθεση ισχύει όμως ότι πρώτα θα πρέπει να έχετε προσπαθήσει να λύσετε το σχετικό πρόβλημα σε συνεννόηση με τον εργοδότη σας. Η υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας πάντοτε σας εγγυάται ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να τηρηθεί η ανωνυμία σας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.arbeidsinspectie.nl.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (SVB)
Η Τράπεζα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (SVΒ) είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνη για την εκτέλεση του Γενικού Νόμου περί Σύνταξης Γήρατος (ΑΟW) και για την καταβολή των επιδομάτων τέκνου. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.svb.nl για περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση της SVΒ και για τους κανονισμούς που εκτελεί. Περισσότερες πληροφορίες μέσω του αριθμού τηλεφώνου + 31 20 656 56 56.

 

Πηγή: www.hellenicssn.nl

Ετικέττες

|

0 Σχόλια

A- A A+