Σήμερα είναι::

Λεττονία

Αναρτήθηκε από: 0

Καλημέρα σε όλους,

Ονομάζομαι Γεώργιος Πολατσίδης και είμαι Διπλ. Πληροφορικής, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αγγλίας. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζω και εργάζομαι στο εξωτερικό, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών με έμφαση στις καινοτόμες τεχνολογίες.

Για αρκετά χρόνια ο τόπος κατοικίας μου είναι η Λεττονία, μια μικρή χώρα που βρίσκεται μεταξύ Εσθονίας, Λιθουανίας και συνορεύει με Ρωσία και Λευκορωσία.

Μερικές πληροφορίες για την χώρα

Η Λεττονία βρίσκεται στις ακτές της Βαλτικής σε χαμηλό υψόμετρο και καλύπτεται από μεγάλα δάση που τροφοδοτούν με ξυλεία τις κατασκευαστικές βιομηχανίες και τη χαρτοποιία. Το περιβάλλον είναι πλούσιο σε άγρια πανίδα και χλωρίδα.

Η Λεττονία παράγει καταναλωτικά αγαθά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και εργαλειομηχανές. Επίσης, προσελκύει τουρίστες από όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα από Γερμάνια και tis Σκανδιναβικές χώρες.

Ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα βαρύς και το καλοκαίρι μικρό. Η υγρασία είναι αισθητή όλο τον χρόνο και πολλές φορές, μέχρι και τον Ιούνιο, είναι σε υψηλή επίπεδα.

Πάνω από 95% του πληθυσμού ομιλεί την Ρωσική γλώσσα, παρόλο που αναγνωρισμένη από το κράτος είναι μόνο η Λεττονική, μια γλώσσα δύσκολη στην εκμάθηση, που εμπεριέχει και έχει επηρεαστεί από την Γερμανική, Ρωσική και την Πολωνική γλώσσα.

Όσον αφορά την εθνοτική σύνθεση, το 59% του πληθυσμού αποτελείται από Λεττονούς και το 29% από Ρώσους. Πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει στην πρωτεύουσα, τη Ρίγα, που ιδρύθηκε το 1201 και είναι η μεγαλύτερη πόλη των βαλτικών κρατών με πληθυσμό 730.000 κατοίκους. Το παλιό κομμάτι της, η παλαιά πόλη, είναι UNESCO protected και το Άγαλμα της Ελευθερίας που υπάρχει στην πόλη είναι ένα από τα υψηλότερα μνημεία στην Ευρώπη και φτάνει τα 43 μέτρα.

Ο κόσμος με την πρώτη μάτια δεν δείχνει τόσο φιλόξενος όπως οι Έλληνες, όμως πραγματικά είναι φιλικοί και πρόσχαροι, ειδικά αυτοί στην επαρχία και, ιδιαίτερα θα ήθελα να τονίσω, στο Λατγκαλε, μια περιοχή που βιώνει την κρίση εδώ και χρόνια. Οι Λεττονοί είναι άνθρωποι υπερήφανοι που κρατάνε τις παραδόσεις και προσφέρουν ανεπανάληπτη φιλοξενία στους ξένους.

Συγκοινωνία και μετακίνηση

Την καλοκαιρινή σαιζόν υπάρχει αεροπορική σύνδεση Ρίγας με Αθήνα και αλλά νησιά απευθείας. Την χειμερινή σαιζόν, οι σύνδεσες με Ρίγα είναι πολλές αλλά μέσω Γερμανίας, Αυστρίας κλπ.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν είναι καλές, η μετακίνηση συνήθως γίνεται με ΙΧ. Ένα εισιτήριο με τραμ κοστίζει 70 σεντς.

Επαγγελματικές ευκαιρίες

Το βιοτικό επίπεδο είναι υψηλό και κατά κόρον το κράτος δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες προσπαθώντας ταυτόχρονα να διορθώσει πολλά “κακώς κείμενα” που άφησε πίσω η σοβιετική κατοχή.

Ο εργασιακός τομέας στην Λεττονία προσφέρει ευκαιρίες κυρίως στην πληροφορική / υπηρεσίες / τράπεζες και εμπόριο.

Η Λεττονία είναι μεγάλος εξαγωγέας προϊόντων ξύλου.

Η Λεττονία θεωρείται σταυροδρόμι για εμπόριο μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Μεγάλες ευκαιρίες υπάρχουν για κάθε είδους δραστηριότητα που συνδέει Ρωσία με Ευρώπη.

Ο μέσος μισθός είναι γύρω στα 500 Ευρώ, με αυξητική τάση στους εργασιακούς τομείς που προ-ανέφερα.

Η φορολογία για έναν εργαζόμενο είναι στο 23% και οι εισφορές παρακρατούνται απευθείας από τον εργοδότη. Ιατρική περίθαλψη παρέχεται όπως και στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Η γνώση της Ρωσικής γλώσσας είναι απαραίτητη για να δουλέψει κάποιος άδω στον ιδιωτικό τομέα, εκτός εάν εργάζεται στον δημόσιο τομέα, ή έχει συναλλαγές με κρατικούς φορείς, όποτε η γνώση της Λεττονικής είναι υποχρεωτική. Σε ορισμένους τομείς όμως όπως αυτόν της πληροφορικής, η γνώση της Αγγλικής γλώσσας είναι αρκετή.

Η χώρα είναι στην ζώνη Σέγκεν και όσον αφορά στην παραμονή στην χώρα, ισχύουν οι ίδιες διαδικασίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή, πολίτης της ΕΕ μπορεί να μείνει στην χώρα 90 μέρες ελεύθερα. Αλλά αν κάποιος επιθυμεί να μείνει παραπάνω, πρέπει να προσκομίσει είτε συμβόλαιο σπιτιού είτε εργασίας οπότε και του δίνεται άδεια παραμονής για 5 χρόνια. Οι αιτήσεις γίνονται στο αντίστοιχο γραφείο αλλοδαπών στην Ρίγα.

Ωστόσο, οποιοσδήποτε που έχει ζήσει περισσότερο από 5 χρόνια στην Λεττονία μπορεί να αιτηθεί παραμονή για 10 χρόνια, που, κατά ουσία, σημαίνει «μόνιμη».

Για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, απαιτείται «άδεια» παραμονής, ή λογαριασμός σπιτιού ή συμβόλαιο εργασίας. Ορισμένες τράπεζες ανοίγουν λογαριασμούς σε ξένους πολίτες μονό με την επίδειξη διαβατηρίου, αλλά συνήθως οι κρατήσεις για την διαχείριση του λογαριασμού είναι υψηλότερες από την περίπτωση που ανοιχτεί λογαριασμός με τα απαραίτητα προαπαιτούμενα.

Μερικές πληροφορίες ακόμα

Τα ενοίκια π.χ. διαμέρισμα 80μ2 σε καλή περιοχή κοστίζει περίπου 400 Ευρώ, Σε προάστια της Ρίγας και σε κατοικίες άνω των 10 ετών για 40 – 70 σπίτι τα ενοίκια είναι πολύ χαμηλότερα. Όσον αφόρα την αγορά σπιτιών οι τιμές κυμαίνονται κατά μέσο ορό στα 1000 Ευρώ ανά τετραγωνικό (για καινούργιες οικοδομές).

Τα ειδή διατροφής και η ζωή είναι λίγο φθηνότερη από της Ελλάδας, αλλά χωρίς μεγάλες διαφορές. Η θέρμανση σπιτιών είναι φτηνή και τα δημοτικά τέλη επίσης μικρότερα από ό,τι στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει ελληνικό σχολειό στην χώρα. Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πόσοι Έλληνες κατοικούν στην χώρα, από την πολυετή μου εμπειρία θα έλεγα ελάχιστοι.

Είμαι στην διάθεση του οιοδήποτε για περισσότερες πληροφορίες για την Λεττονία και κατά επέκταση της Βαλτικής.

Ετικέττες

Αφήστε το σχόλιό σας |

0 Σχόλια

Leave a Reply

A- A A+