Σήμερα είναι::

Μετανάστευση στη Γερμανία

Αναρτήθηκε από: 0

Καλημέρα σε όλους,

λέγομαι Λάμπρος Ζαρογιάννης και είμαι Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός που βρίσκεται από τον Οκτώβριο του 2012 στην Γερμανία. Αποφοίτησα από το Α.Π.Θ. το 2004 και κατόπιν έκανα και το μεταπτυχιακό μου στο ίδιο ίδρυμα το διάστημα 2005-2006. Κατόπιν 8 ετών εμπειρίας στην Ελλάδα σε ιδιωτικά και δημόσια έργα στον τομέα της μελέτης πάντα, αποφάσισα, και κατόρθωσα πλέον, να μεταναστεύσω στην Γερμανία για εργασία, μαζί με την οικογένειά μου.

Η απόφαση δεν ήταν τόσο δύσκολη για μένα, λόγω της κρίσης που μαστίζει το επάγγελμά μας και η οποία μου υπέδειξε αυτήν την λύση ως μονόδρομο για μένα και την οικογένεια μου, δυστυχώς. Λέω δυστυχώς, γιατί είναι πραγματικά κρίμα, νέα άτομα, δραστήρια, με γνώσεις και θέληση για δημιουργία να φεύγουν, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να τα „εκμεταλλευτεί“, όπως ξέρουν να κάνουν πολύ καλά στο εξωτερικό. Ευτυχώς πλέον μπορώ να πω ότι είμαι εγκλιματισμένος πλέον στα γερμανικά πρότυπα, την ζωή και την εργασία στην Γερμανία και είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Στην Γερμανία εργάζομαι σε μία εταιρεία που ασχολείται με την πώληση, μελέτη και κατασκευή κτιρίων κατοικιών, όπου προσωπικά είμαι υπεύθυνος για την σύνταξη των στατικών μελετών, των μελετών θερμομόνωσης, των ενεργειακών πιστοποιητικών, την εκτίμηση και αποτίμηση γεωτεχνικών μελετών και κάποιων ειδικών εντύπων που απαιτούνται για να δικαιωθεί κανείς το μεγαλύτερο ποσοστό έως και το 100% της αντικειμενικής αξίας του σπιτιού του, όσον αφορά το δάνειο από την τράπεζα, εφόσον το σπίτι είναι ενεργειακό και πληρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η πώληση σπιτιών στην Γερμανία πραγματικά ανθίζει, καθώς με επιτόκια 2-2,5% συμφέρει κανείς να αγοράζει σπίτι, παρά να νοικιάζει. Και όταν λέει κανείς „σπίτι“ στην Γερμανία εννοεί πάντα την αποκλειστική και μεμονωμένη του χρήση από τον ιδιοκτήτη, δηλαδή μονόροφες ή διόροφες μονοκατοικίες, διαχωρίζοντάς τις από τα διαμερίσματα. Η Γερμανία δίνει πραγματικά μεγάλη έμφαση στην πραγματική „ποιότητα ζωής“ που μπορεί να σου προσφέρει ένα σπίτι, μία Υπηρεσία για πολίτες, η Παιδεία, η Υγεία και ότι άλλο έχει να κάνει με την καθημερινότητα, χωρίς την επιπλέον χρέωση των Υπηρεσιών αυτών, κάτι που συναντά κανείς καθημερινά στον Τομέα της Υγείας κυρίως (δωρεάν επισκέψεις σε ιατρούς,επεμβάσεις, κ.α.).

Αυτός είναι ο λόγος που οι δουλειές στον τομέα των κατοικιών είναι αρκετές για τους Μηχανικούς αυτήν την περίοδο. Ο τομέας της ενέργειας επίσης απασχολούσε πάντα τους Γερμανούς και συνεχίζει να τους ενδιαφέρει. Σε μία χώρα χωρίς ιδιαίτερο ήλιο και με όχι καλές καιρικές συνθήκες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον ήλιο, τον αέρα και όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, που προσωπικά πιστεύω πλέον πως θα μπορούσε να κάνει πολύ καλύτερα και σε μεγαλύτερο ποσοστό η Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον των Γερμανών και των Ρώσων για τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα.

Με αυτό το κείμενο θα ήθελα να γράψω τα βασικά „βήματα“ που ακολούθησα κι εγώ, καθώς και κάποιες συμβουλές για κάποια ζητήματα που αφορούν τους περισσότερους που θέλουν να μεταναστεύσουν.

Το πρώτο πράγμα πιστεύω είναι πάντα η „Απόφαση“. Ξαφνικά θα βρίσκεται κανείς σε μία ξένη χώρα, μιλώντας άλλη γλώσσα, χρησιμοποιώντας άλλες μεθόδους και ενδεχομένως αρχίζοντας και πάλι απο την αρχή, όσον αφορά στο αντικείμενο που ο καθένας έχει. Η εμπειρία στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για τις βάσεις, σε πολλά θέματα, όμως στην Γερμανία η κατασκευή, καθώς και η μελέτη, που ασχολούμαι εγώ προσωπικά, είναι εντελώς διαφορετικά. Από τα υλικά χρήσης έως την λογική αντιμετώπισης προβλημάτων και φυσικά των νέων Κανόνων-Κανονισμών αντί των ΓΟΚ, ΕΑΚ, ΕΚΩΣ.

Το δεύτερο και σημαντικότερο από όλα, γιατί το βιώνει κανείς καθημερινά στο εξωτερικό, είναι η „Γλώσσα“. Η γλώσσα είναι δυστυχώς απαραίτητη και ειδικά στο επάγγελμά μας θα έλεγα ότι απαιτείται ένα επίπεδο Β1 στην Γερμανία, ώστε κάποιος να μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στην αρχή, από άποψη κατανόησης και καλύτερα μελλοντικά σε θέματα επικοινωνίας με τους συναδέλφους, ανωτέρους και πελάτες φυσικά. Η γραπτή επικοινωνία που απαιτεί γραμματική και συντακτικό, προϋποθέτει ένα επίπεδο στην γνώση της γλώσσας. Το γράφω αυτό γιατί κατά καιρούς έρχονται πολλοί Έλληνες χωρίς να γνωρίζουν την γλώσσα και δυσκολεύονται πολύ, με αποτέλεσμα την απογοήτευση. Τα Αγγλικά δεν πολυχρησιμοποιούνται στην Γερμανία και ειδικά στον Τομέα μας που εφαρμόζουν τα DIN, VOB, HOAI και τους Ευρωκώδικες. Κι εγώ προσωπικά, όντας πλέον 1 χρόνο εδώ, μαθαίνω ακόμα κάθε μέρα νέα πράγματα, νέες λέξεις και εκφράσεις, έχοντας ήδη επίπεδο Β1 όταν ήρθα στην Γερμανία. Αναμφισβήτητα όμως, στην χώρα που μιλιέται μία γλώσσα, μαθαίνεται και πιο γρήγορα.

Εννοείται ότι σε θέματα ορολογίας δεν γνώριζα τις λέξεις μέχρι να έρθω εδώ. Το καλό όμως είναι ότι λόγω της εξειδίκευσης στην Γερμανία μαθαίνει κανείς γρήγορα το λεξιλόγιο και τις νέες μεθόδους καθώς χρησιμοποιεί μόνο αυτές. Δεν είναι κανείς πλέον ο Μηχανικός που τα κάνει „όλα“, αλλά ο Στατικός, όπως είμαι εγώ, ο Σχεδιαστής, ο Αρχιτέκτονας. Ο καθένας έχει έναν τομέα και κάνει μόνο αυτό! Αρκεί λοιπόν κάποιος να μπορεί να συντάξει ένα βιογραφικό στην Γερμανική γλώσσα, με κάποια βοήθεια ενδεχομένως από κάποιο μεταφραστικό κέντρο στην αρχή και να έχει διάθεση, χρόνο και υπομονή, πραγματικά μεγάλη, για να πετύχει τον σκοπό του. Οι μετανάστες από άλλες χώρες είναι πλέον τόσο πολλοί στην Γερμανία, που κανείς δεν ζητά τον αψεγάδιαστο Μηχανικό με τα τέλεια Γερμανικά. Να μπορεί κανείς να καταλαβαίνει τι του λένε, ώστε να τα φέρει εις πέρας και να μπορεί και ο ίδιος να πει ή να ρωτήσει αυτό που θέλει. Τα άλλα μαθαίνονται με τον καιρό και με διάβασμα.

Θα έλεγα ότι αυτά είναι τα σημαντικότερα. Μετά ακολουθεί η σύνταξη του βιογραφικού και η αναζήτηση σε sites για εύρεση εργασίας, με κατάληξη την συνέντευξη και την εύρεση εργασίας.

Μηχανικός στη Γερμανία

Η Γερμανία θα έλεγα ότι ενδείκνυται για το επάγγελμα του Μηχανικού και έχει, παρά την κρίση που διέπει και την ίδια από το 2000, πολλές δουλειές ακόμα για εξειδικευμένα άτομα, που πιστεύω ακράδαντα ότι είναι οι Έλληνες Μηχανικοί! Οι βάσεις που μας προσφέρονται στην Ελλάδα είναι πολύ καλές και χρήσιμες. Η εμπειρία που έχει επίσης κανείς στο αντικείμενό του και στον υπολογιστή σε συνδυασμό με λογισμικά-προγράμματα, αυξάνουν τις πιθανότητες κάποιου να βρουν εργασία. Αρκούν λοιπόν θέληση, υπομονή και επιμονή. Τότε όλα μπορούν να συμβούν.

Η ζωή στη Γερμανία

Η ζωή στην Γερμανία θα έλεγα ότι είναι πιο φτηνή από την Ελλάδα, με εξαίρεση τα ενοίκια, που όμως αν κάποιος συνυπολογίσει ότι στην Γερμανία πληρώνει μέσα στο ενοίκιο και νερό και θέρμανση, δεν διαφέρουν πολύ τις παλιές τιμές προ κρίσης, και την εστίαση όπου το φαγητό είναι λίγο πιο ακριβό, αν κάποιος δεν μαγειρεύει μόνος του. Τα προϊόντα όμως, ακόμα και ελληνικά, θα έλεγα ότι γενικά είναι πιο φτηνά στο Supermarkt, με κάποια είδη να έχουν μέχρι και 50% διαφορά (φτηνότερα στην Γερμανία). Οι προσφορές και ο ανταγωνισμός είναι τόσο μεγάλος μεταξύ των καταστημάτων που ρίχνουν τις τιμές για τον καταναλωτή, εφόσον κανείς επιλέγει από το κάθε κατάστημα τα αντίστοιχα προϊόντα.

Η ανακύκλωση είναι μια καθημερινότητα, που σε κάποια προϊόντα, όπως εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά και ποτά, επιστρέφονται πίσω και χρήματα, δίνοντας κίνητρο στον καταναλωτή να κάνει ανακύκλωση. Η Υγεία είναι πραγματικά δωρεάν, καθώς ο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να πάει στον γιατρό που θέλει, χωρίς να πληρώσει επίσκεψη και μην περιμένοντας ατελείωτες ουρές αναμονής, απλά κλείνοντας ένα ραντεβού και φυσικά σε περίπτωση κάποιας επέμβασης-εγχείρισης δεν θα σκεφτεί το κόστος αυτής, καθώς για αυτόν τον λόγο πληρώνει τις εισφορές στο ταμείο του κάθε μήνα!!! Προσωπικά είχα την οικογενειακή εμπερία μου πρόσφατα, όπου στην Ελλάδα θα έπρεπε να είχα πληρώσει πάνω από 2.000 ευρώ για συγκεκριμένες επεμβάσεις, χωριστά από φάρμακα και επισκέψεις, καθώς και ατελείωτες ώρες αναμονής σε απελπιστικά νοσοκομεία, όπου αυτός που έχει τις „σχέσεις“ έχει προτεραιότητα από αυτόν που υπομονετικά με το „χαρτάκι“ του περιμένει την σειρά του για να εξυπηρετηθεί.

Το κόστος ζωής βέβαια εξαρτάται και από την πόλη και την συνοικία που μένει κανείς. Για παράδειγμα το Μόναχο, η Φρανκφούρτη, η Στουτγάρδη και το Ντύσσελντορφ θεωρούνται τα πιο ακριβά μέρη και ειδικά προς το κέντρο. Λόγω της έκτασής τους όμως, της βιομηχανίας τους και της απόστασής τους από την Ελλάδα προτιμούνται από τους Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια, η τάση είναι να δουλεύει κανείς στο κέντρο και να μένει στα προάστια, όπου η ποιότητα ζωής είναι καλύτερη και φυσικά είναι πιο φτηνά. Οι μισθοί βέβαια στις πόλεις αυτές δεν είναι τυχαίο ότι είναι διπλάσιοι. Οι συγκοινωνίες άλλωστε είναι τόσο καλές, που κανείς δεν χρειάζεται απαραίτητα το αυτοκίνητο. Οι περισσότεροι στην Γερμανία χρησιμοποιούν το μετρό, το τραμ και το τρένο. Οπότε και οι αποστάσεις μειώνονται και η ποιότητα ταξιδίου.

Παρακάτω θα ήθελα να συνδράμω όσο μπορώ, από την εμπειρία μου, με κάποια sites εύρεσης εργασίας στην Γερμανία. Πολλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες χώρες, επιλέγοντας κανείς την γλώσσα χρήσης και την χώρα αναζήτησης.

http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=el&langChanged=truehttp://www.arbeitsagentur.de/http://jobturbo.de/http://www.jobscout24.de/http://www.jobrapido.dehttp://www.bauingenieur24.de/http://www.ingenieur.stepstone.de/http://www.meinestadt.de/http://www.arbeitsdienststelle.de/http://www.stellenmarkt.dehttp://www.ingenieurjobs.de/http://www.jobpilot.de/jobsearch/index.asphttp://www.stellenanzeigen.de/stellenangebote/http://stellenmarkt.sueddeutsche.de/http://stepstone.welt.de/includes/listing/DE/pb/ASVdw/http://www.monster.com/geo/siteselection/http://www.skywalker.gr/

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΣΜΕΔΕ

Ένα άλλο σηματικό θέμα που θα αντιμετωπίσει ο καθένας που μεταναστεύει στο εξωτερικό είναι το θέμα των εισφορών. Η Ελλάδα έχει διμερείς σχέσεις με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με κάποιες άλλες, όπως π.χ. Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Αμερική. Τις χώρες αυτές μπορεί να βρει κανείς και στο site του ΤΣΜΕΔΕ. Αυτό σημαίνει κατ’επέκταση ότι μπορεί κάποιος να διαλέξει, αφού υπογράψει κάποιο συμβόλαιο στο εξωτερικό, αν θέλει να πληρώνει τις εισφορές του και στα 2 κράτη ή να πάρει απαλλαγή από το ένα.

Από θέμα οικονομικής άποψης, οι περισσότεροι επιλέγουν να πληρώνουν τις εισφορές και την ασφάλιση Υγείας στο κράτος όπου κατοικούν και εργάζονται. Συγκεκριμένα στην Γερμανία είναι κανείς υποχρεωμένος να ασφαλιστεί σε κάποιον Φορέα Ασφάλισης Υγείας, όπως η ΑΟΚ, όπου ασφαλίζονται και όλα τα μέλη της οικογένειας, μετά την συμπλήρωση ειδικών εντύπων, χωρίς επιπλέον συνδρομή. Το ποσό των εισφορών για την Σύνταξη, την Υγεία και ο Φόρος παρακρατούνται αυτόματα από τον μισθό κάθε μήνα.

Έτσι λοιπόν, η απαλλαγή στην Γερμανία, εφόσον δεν προκύψουν αλλαγές στην εργασία, ισχύει για 5 χρόνια. Μετά επανυποβάλλει κανείς ξανά τα ακόλουθα, ώστε να δικαιωθεί εκ νέου την απαλλαγή. Το έντυπο που χρειάζεται το ΤΣΜΕΔΕ λέγεται Ευρωπαϊκό Έντυπο Α1 (A1 Bescheinigung) και το συνυποβάλλει κανείς στην Γερμανική μαζί με μια αίτηση στα ελληνικά στο εκάστοτε ΤΣΜΕΔΕ, όπου ανήκει. Το έντυπο αυτό για την Γερμανία το κατεβάζει κανείς από το site: http://www.dvka.de, που είναι υπεύθυνο για την σφράγιση και υπογραφή αυτού του εντύπου. Η επικοινωνία με τον συγκεκριμένο γερμανικό φορέα που εδράζεται στην Βόννη (Bonn) μπορεί να γίνει και με E-mail και ταχυδρομικά.

Κατόπιν ο Φορέας αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο ένα νέο έντυπο που πρέπει να συμπληρωθεί, να υπογραφεί και να σφραγιστεί από τον εκάστοτε Εργοδότη. Μετά την αποστολή αυτού του εντύπου πίσω στον Φορέα, ο Φορέας στέλνει το σφραγισμένο και υπογεγραμμένο έντυπο Α1 στον ενδιαφερόμενο. Το γνήσιο έντυπο το αποστέλλει κανείς ταχυδρομικά μαζί με μια αίτηση στα Ελληνικά στο ΤΣΜΕΔΕ που ανήκει. Η απόφαση αργεί να βγει, καθώς πρέπει να ενημερωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΣΜΕΔΕ, αλλά όταν είναι έτοιμη, αποστέλλεται στον εργαζόμενο από το ΤΣΜΕΔΕ στην γερμανική διεύθυνση του εργαζομένου, η πιστοποίηση της απαλλαγής και το χρονικό διάστημα της ισχύος αυτής.

Οι συνδρομές του ΤΣΜΕΔΕ από την ημέρα έναρξης του συμβολαίου στο εξωτερικό, απαλάσσονται τότε, και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να το απαιτήσει απο το ΤΣΜΕΔΕ της περιοχής του στην Ελλάδα, μέσω εκπροσώπου του, όταν λάβει τις εισφορές του εξαμήνου για καταβολή του ΤΣΜΕΔΕ. Παρά την απαλλαγή το έντυπο των εισφορών εξακολουθεί να έρχεται στην Ελλάδα!

Το σημαντικότερο στην συμπλήρωση του εντύπου Α1 είναι τα πεδία 3.8 και 4.1.1, όπου δηλώνει κανείς ότι στην Ελλάδα είναι ελεύθερος επαγγελματίας και στην Γερμανία εργαζόμενος-μισθωτός.

Εύχομαι να βοήθησα όσο μπορώ από την πλευρά μου και να έδωσα μια εικόνα της κατάστασης στην Γερμανία, μέσα σε αυτές τις λίγες γραμμές. Εύχομαι ότι καλύτερο σε όλους μας και καλή δύναμη!!!

Με εκτίμηση,
Λάμπρος Ζαρογιάννης
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., MSc

Ετικέττες

Αφήστε το σχόλιό σας |

0 Σχόλια

Leave a Reply

A- A A+